Instalacja oprogramowania na routerze TP-LINK WR940N


Instalacja oprogramowania na routerze TP-LINK WR940N


Data ostatniej aktualizacji: 04.10.2018


Przed instalacją oprogramowania prosimy sprawdzić wersję państwa urządzenia.
Informacje o wersji sprzętowej znajdą państwo na naklejce umieszczonej na spodzie urządzenia. Wersje kompatybilne: v4.x, v5.x, v6.x


1. Pobieramy oprogramowanie

  • Dla wersji sprzętowej v4.x: hruimage-tl-wr940n-v4.bin

  • Dla wersji sprzętowej v5.x: hruimage-tl-wr940n-v5.bin

  • Dla wersji sprzętowej v6.x: hruimage-tl-wr940n-v6.bin


  • 2. Logujemy się do panelu administracyjnego routera wpisując w pasku adresowym przeglądarki internetowej adres 192.168.0.1 (domyślny login: admin, hasło: admin).



    3. Po lewej stronie wybieramy kategorię “System Tools”, a następnie “Firmware Upgrade”.



    4. Wybieramy plik z wcześniej pobranym oprogramowaniem, następnie klikamy “Upgrade”.



    5. W tym momencie ma miejsce aktualizacja oprogramowania, której pod żadnym pozorem nie można przerywać.
    Aby mieć pewność, że cały proces zakończył się powodzeniem, należy odczekać 5 minut (od momentu rozpoczęcia aktualizacji).



    6. Po zakończeniu aktualizacji logujemy się do nowego panelu administracyjnego routera wpisując w pasku adresowym przeglądarki internetowej adres 192.168.0.1
    Domyślna nazwa użytkownika: root, domyślne hasło: admin1234, Domyślna nazwa sieci WiFi default, domyślne hasło WiFi default1234
    Pomyślne zalogowanie oznacza poprawne zainstalowanie nowego oprogramowania



    7. Teraz pozostaje nam nadać nazwę swojej sieci domowej (może być taka sama jak poprzednio). W tym celu przechodzimy do zakładki Sieć i wybieramy opcję Wifi.



    8. Po prawej stronie przy sieci o nazwie “default” klikamy przycisk EDYCJA . Wyświetli nam się podstrona konfiguracyjna.



    9. W polu ESSID wpisujemy własną nazwę naszej sieci. Na dole strony klikamy przycisk ZACHOWAJ



    10. Następnie przechodzimy do zakładki “Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej”



    W polu KLUCZ wpisujemy własne hasło,dopóki tego nie zmienimy zostaje hasło standardowe,które stwarza możliwość nieautoryzowanego dostępu do naszej sieci.
    Na koniec klikamy Zastosuj i Zachowaj. Po kilku minutach trzeba nasze urządzenie wyłączyć na chwilę z prądu i włączyć ponownie.