Instalacja oprogramowania na routerze TP-LINK WR741N


Instalacja oprogramowania na routerze TP-LINK WR741N


Data ostatniej aktualizacji: 13.12.2017


Przed instalacją oprogramowania prosimy sprawdzić wersję państwa urządzenia.
Informacje o wersji sprzętowej znajdą państwo na naklejce umieszczonej na spodzie urządzenia. Wersje kompatybilne: v4.x, v5.x



1. Pobieramy oprogramowanie

  • Dla wersji sprzętowej v4.x: hruimage-tl-wr741nd-v4.bin

  • Dla wersji sprzętowej v5.x: hruimage-tl-wr741nd-v5.bin



  • 2. Logujemy się do panelu administracyjnego routera wpisując w pasku adresowym przeglądarki internetowej adres 192.168.0.1 (domyślny login: root, hasło: admin).

    3. Po lewej stronie wybieramy kategorię “Narzędzia systemowe”, a następnie “Aktualizacja firmware”.
    Po kliknięciu przycisku “Przeglądaj” wybieramy pobrany wcześniej plik z obrazem oprogramowania. Na koniec klikamy “Aktualizuj”.




    4. W tym momencie ma miejsce aktualizacja oprogramowania, w trakcie której router kilkukrotnie się zrestartuje.
    Aby mieć pewność, że cały proces zakończył się powodzeniem, należy odczekać 5 minut (od momentu rozpoczęcia aktualizacji).




    5. Po zakończeniu aktualizacji logujemy się do nowego panelu administracyjnego routera wpisując w pasku adresowym przeglądarki internetowej adres 192.168.0.1
    Domyślna nazwa użytkownika: root, domyślne hasło: admin1234, Domyślna nazwa sieci WiFi default, domyślne hasło WiFi default1234




    6. Pomyślne zalogowanie oznacza poprawne zainstalowanie nowego oprogramowania.




    7. Teraz pozostaje nam nadać nazwę swojej sieci domowej(może być taka sama jak poprzednio). W tym celu przechodzimy do zakładki Sieć i wybieramy opcję Wifi.




    8. Po prawej stronie przy sieci o nazwie “default” klikamy przycisk EDYCJA . Wyświetli nam się podstrona konfiguracyjna.




    9. W polu ESSID wpisujemy własną nazwę naszej sieci. Na dole strony klikamy przycisk ZACHOWAJ




    10. Następnie przechodzimy do zakładki “Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej”
    W polu KLUCZ wpisujemy własne hasło,dopóki tego nie zmienimy zostaje hasło standardowe,które stwarza możliwość nieautoryzowanego dostępu do naszej sieci.
    Na koniec klikamy Zastosuj i Zachowaj. Po kilku minutach trzeba nasze urządzenie wyłączyć na chwilę z prądu i włączyć ponownie.